Öka chansen för tvillingar – 10 tips

Vill du öka chansen för tvillingar?
Här är tipsen – samtliga baserade på vetenskapliga studier. 

1. Amma länge

öka chansen för tvillingar - amma

Kvinnor som ammar föder nio gånger oftare tvillingar, visade en studie av dr Gary Steinman, professor i obstetrik i USA.

2. Gå upp i vikt

öka chansen för tvillingar - fetma

Fetma ökar sannolikheten för tvillingar

Kraftig övervikt – ett BMI över 30 – ökar chansen för tvillingar. Sambandet bekräftades i en studie med 51000 tvillingfödslar.

3. Ta folsyra

öka chansen för tvillingar - folsyra

Ett tillskott av folsyra fördubblar chansen för att bli gravid med tvillingar, visar en svensk studie. Bland kvinnor som tog folsyra var andelen tvillingfödslar 2,8 procent, jämfört med 1,5 procent bland kvinnor som inte tog folsyra.

4. IVF/Mediciner mot ofrivillig barnlöshet 

öka chansen för tvillingar - IVF

IVF – det mogna ägget injiceras med en spermie

När två befruktade ägg förs in i livmodern är sannolikheten för tvillingar 25-30 procent. Enligt Socialstyrelsen är det bara tillåtet att försöka bli gravid med ett befruktat ägg i taget, men tusentals svenska tvillingar har blivit till genom denna metod.
Även mediciner mot ofrivillig barnlöshet ökar chansen för tvillingar. En av tio kvinnor som behandlas med Pergotime och blir gravid får tvillingar.

 5. Ät mjölkprodukter

öka chansen för tvillingar - ät ost
Kvinnor som äter mjölkprodukter föder oftare tvillingar, jämfört med veganer. Orsaken är förmodligen att kvinnor som äter mjölkprodukter får högre nivåer av tillväxthormonet IGF, ett hormon som stimulerar ägglossningen.

6. Skaffa barn med en tvåäggstvilling

öka chansen för tvillingar - hitta rätt parten
En kvinna som är tvåäggstvilling har dubbelt så hög sannolikhet att själv få tvillingar. (En man som är tvåäggstvilling har inte högre sannolikhet än andra att bli förälder till tvillingar).

7. Börja och sluta med P-piller

öka chansen för tvillingar - p-piller
Kvinnor som tar P-piller under minst sex månader – och därefter slutar – ökar chansen för tvillingar. Kroppen försöker återställa hormonbalansen så snabbt som möjligt, av bara farten producerar äggstockarna fler än ett ägg.

8. Flytta till Brasilien

öka chansen för tvillingar - Brasilien
I staden Cândido Godói är sannolikheten för tvillingar 10 procent, jämfört med normala 1.5 procent. Vad det beror på har ingen kunnat förklara. Något ämne i vattnet, eller hemliga medicinska experiment? Teorierna är många, att flytta dit kan öka chansen för tvillingar.

9. Ät sötpotatis

öka chansen för tvillingar - jams
Sötpotatisen jams innehåller höga halter av växtrikets östrogen och påstås orsaka den höga andelen tvillingar i Centralafrika. Yoruba-folket i Nigeria har den högsta andelen tvillingar i världen, en av elva är en tvilling.

10. Vänta tills du är äldre än 35

öka chansen för tvillingar - ålder
 Nivåerna av ett särskilt hormon, FSH, ökar med åldern. Hormonet stimulerar tillväxten av äggblåsorna, vilket innebär en ökad sannolikhet för att äggstockarna ska släppa ifrån sig fler än ett ägg. Å andra sidan, förmågan att bli gravid överhuvudtaget minskar med stigande ålder. Skälet är att kvaliteten på äggen försämras.

 

Fotnot: Samtliga tips handlar om sannolikheten för tvåäggstvillingar. Det är inte möjligt att påverka sannolikheten för att bli gravid med enäggstvillingar.

Gillar du tvillingar? Gilla oss på Facebook.

Be the first to comment on "Öka chansen för tvillingar – 10 tips"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*