102-åriga tvillingarna: Vi har alltid bott ihop

äldsta tvillingarna

Pieter and Paulus Langerock, 102, är världens äldsta manliga tvillingpar.
Hela livet har de bott ihop.
– Min bror är den enda jag litar på, säger Pieter.

Tvillingar Langerock njuter gärna av var sitt glas rödvin, så även under den 102-åriga födelsedagen.  Gratulanterna ville veta hur de levt för att bli så gamla.
– Vår hemlighet? Arbeta hårt, var punktlig och drick goda röda viner, förklarade de belgiska bröderna för Het Laatste Nieuws.


Att leva hälsosamt har de aldrig brytt sig om. Förr kunde dela på en flaska whisky; de brukade korka upp vid fem på eftermiddagen runda av vid tvåtiden på natten. Numera nöjer de sig med rödvin.
– Vi gillar Bordeaux-viner. Av hög kvalité, säger Paulus.
Ogifta har de förblivit under hela sina liv. Varje gång någon av dem föreslagit en kandidat har den andre sagt nej. Pieter tror att det är förklaringen till att de blivit så gamla.
Och kanske har han rätt, åtminstone enligt statistiken. Enäggstvillingar lever ungefär två år längre än genomsnittet, de skaffar inte heller familj i samma utsträckning som enlingar.

Närmar sig rekordet

Pieter och Paulus föddes året före första världskriget, sommaren 1913. Från andra världskriget har de tydliga minnen. De tyska ockupanterna körde ut dem från bostaden, tyska officerare krävde husrum. Först efter krigsslutet kunde de återvända.
Att flytta isär har det aldrig varit tal om, inte ens när de vid 99 års ålder flyttade till ålderdomshemmet.
– Jag litar inte på någon annan än min bror, jag är rädd för alla andra, säger Pieter.
För att bli världens äldsta tvillingar genom tiderna måste de hålla sig vid liv ytterligare tre år . Rekordet innehas av amerikanerna Glen och Dale Moyer, som båda blev 105.
Men det är inget mål för Pieter och Paulus.
– När vi var 85 år gick vi till doktorn, han sa att vi inte skulle räkna med att bli hundra. Jag ville aldrig bli såhär gammal, säger Paulus.