Ny studie: Tvillingar lever längre

tvillingar lever längreAtt tvillingar lever längre beror på flera orsaker, enligt den nya studien.

Tvillingar lever längre än den övriga befolkningen. Bland manliga enäggstvillingar är den skyddande tvillingeffekten tydligast. Forskarna tror sig ha hittat förklaringen. 

– Att vara tvilling har en skyddande effekt för hälsan, det har vi kunnat dokumentera i den här studien, konstaterar de amerikanska forskarna David Sharrow och James Anderson vid universitetet i Washington.

De tog kontakt med det danska tvillingregistret och fick möjlighet att undersöka livslängden för tvillingar födda mellan 1870 och 1900. Risken för en förtida död – att avlida före 65 års ålder – var lägre för samtliga tvillingtyper, såväl bland enäggstvillingar som tvåäggstvillingar, jämfört med den övriga befolkningen.

Några tvillingtyper utmärkte sig i statistiken. Bland manliga enäggstvillingar visade sig den skyddande tvillingeffekten visade sig vara störst. De hade en klart lägre risk att drabbas av kroniska sjukdomar.

Att vara kvinna och tvilling gav också fördelar. Andelen kvinnliga tvillingar bland de som blev äldre än 65 år var tio procent större jämfört med övriga kvinnor.

tvillingar lever längre


De japanska tvillingarna Kin och Gin, blev 107 och 108 år gamla.

Tvillingar friskare än gifta par

Forskarna tror det finns flera orsaker till att tvillingar lever längre. Tvillingar anses bland annat inspirera varandra till att leva hälsosamt. Att röka är till exempel ovanligare bland tvillingar än bland den övriga befolkningen. Tvillingar motionerar också oftare än den övriga befolkningen.

Att det sociala nätverket har betydelse för hälsan och livslängden är känt sedan tidigare. Gifta par lever till exempel längre än singlar. Kvinnor i olyckliga äktenskap har dock i en studie visat sig löpa större risk för hjärtsjukdomar. Att vara tvilling är sålunda mer hälsosamt än att vara gift.

Vill du få fler tvillingnyheter i ditt flöde? Gilla oss på Facebook.