Förväxlade tvillingar återförenade

Förväxlade tvillingar återförenade.Förväxlade tvillingar återförenade. En ung kvinna upptäckte tvillingbrodern till sin arbetskamrat.

Två par med enäggstvillingar, födda samma dag på samma sjukhus.
Det blev för mycket för personalen på ett sjukhus i Colombia som blandade ihop tvillingarna.
Genom en osannolik slump är nu – 24 år senare –  rätt tvillingar återförenade.

New York Times berättar historien om hur de fyra pojkarna fick helt andra liv än förväntat. För ett halvår sedan uppdagades förväxlingen. En ung kvinna gick då in i en butik i Bogotá för att köpa kött. Bakom disken stod slaktaren William. Han var uppvuxen under fattiga förhållanden långt ute på landsbygden. Mot alla odds hade han tagit sig till huvudstaden och funnit ett sätt att livnära sig.

Den unga kvinnan frös till när hon såg William. Vad gjorde hennes arbetskamrat Jorge bakom disken? Hon vinkade igenkännande till honom, men fick bara en förvirrad axelryckning till svar. Kunden stod på sig, nog var det Jorge. Men William hade aldrig sett henne förut och någon tvilling som såg likadan ut hade han inte. Visserligen hade William en tvillingbror, berättade han för den frågvisa kunden, men de var tvåäggstvillingar och till utseendet helt olika varandra.

Den unga kvinnan kunde inte släppa likheterna mellan Jorge och slaktaren. De var ju varandras kopior. Ett foto togs av William,  Jorge måste få veta att han har en dubbelgångare.

När Jorge fick upp fotot på sin telefon kunde han inte sluta stirra på skärmen. Hur kunde någon vara så lik honom? Kanske hade hans pappa i hemlighet fått fler barn?

Jorge fingranskade bilden ytterligare en stund, sedan gick han in på Williams profil på Facebook. Där fanns fler bilder. En bild fick Jorge att nästan ramla av stolen. På bilden syntes William med ett drinkglas i handen. Bredvid William fanns en jämnårig man, och just denne man var identisk med Jorges egen bror Carlos. 

Återförenade tvillingar

Bröderna är ett unikt fall med återförenade tvillingar, hävdar expert.

Jorge insåg att han i själva verket hade en annan tvillingbror än den han vuxit upp med, någon som såg exakt ut som han själv. Och likadant var det för hans bror Carlos, han hade också en identisk tvillingbror. Vi måste ha blivit sammanblandade på BB, tänkte Jorge.

Jorge avslutade sitt arbete på kontoret, där han arbetar med att konstruera rör för oljeindustrin. Han skyndade sig hem och visade upp bilden för Carlos. ”Vilka är de där?” undrade Carlos ilsket. Carlos kände ett obehag sprida sig i kroppen.

Första mötet filmades

Mängder av telefonsamtal följde, all förvirring behövde redas ut. Därefter bestämde sig bröderna för att träffas. Hur skulle Jorge reagera när han fick träffa William, en kopia av sig själv? Likadant för Carlos och Wilbur.

De unga männen bestämde mötesplats. En vän följde med för att filma det unika mötet.

Carlos såg Wilber på avstånd, sin egen spegelbild. Båda tog några steg till. Tvillingbröderna tog en snabb titt på varandra, ropade ” Ay!” och vände sig bort samtidigt.  Carlos och Wilber höll händerna för sina ansikten, båda rodnade, blodet pumpade. 

”Det var som att stirra genom en spegel, och på den andra sidan av spegeln fanns ett parallellt universum,” berättade Jorge senare.

Wilber var först med att börja prata, Carlos hade svårt att höra vad han sa. Wilber kunde inte uttala bokstaven ”r”.

Carlos hade haft samma svårighet som barn men tränat upp förmågan hos en logoped. Den chansen hade Wilber aldrig fått.

Efter en stund insåg alla det komiska i situationen, nervositeten försvann. Bröderna började korsförhöra varandra. De försökte ta reda på varandras likheter. Om de såg likadana ut, då måste de också ha likadana karaktärer. Vilka hade varit mest gnälliga som barn? Carlos och Wilber! Vilka hade svårt att tygla sina temperament? Jorge och William! Frågorna tog aldrig slut. Hur mår min riktiga mamma? undrade William. Han hade alltid känt ett utanförskap i sin familj, utan att kunna förstå varför.

Död, fick han veta, din mamma dog i magcancer för några år sedan. William satt tyst i flera minuter. Så började frågorna igen.

Efter några timmar var de utmattade och omtumlade. Kvartetten bestämde sig för att snart samlas igen.

I dag, ett halvår senare, har de tappat räkningen på hur många gånger de träffats sedan det första mötet.

Kände direkt en samhörighet

Mest är de glada över att ha återförenats, men slitningar har också uppstått.

Carlos, som vuxit upp med Jorge, fruktade att han var på väg att förlora den bror han vuxit upp med. Enäggstvillingarna Jorge och William kände direkt en samhörighet och utvecklade en egen relation.

Men Jorge försäkrade att han och Carlos skulle förbli bröder. Som ett bevis har Jorge tatuerat in ett porträtt av Carlos på sitt bröst. 

Återföreningen i Bogotá är en sensation bland världens tvillingforskare. Enäggstvillingar som vuxit upp i olika miljöer är sällsynta. 

William och Wilbur växte upp under extremt fattiga förhållanden på landsbygden, medan Jorge och Carlos växte upp bland huvudstadens medelklass.

Unikt fall med återförenade tvillingar

Professor Nancy Segal, som studerat olika fall med återförenade tvillingar, har redan inlett intervjuer med de två tvillingparen. Det var också hon som tipsade New York Times om de colombianska bröderna.

Nancy Segal utgick från att likheterna skulle vara stora mellan enäggstvillingarna, trots deras olika uppväxter. Nancy Segal har tidigare uppmärksammat the Jim twins. Enäggstvillingarna Jim Lewis och Jim Springer återförenades som vuxna och visade sig ha stora likheter.

The Jim twins- arv betyder mest.

The Jim twins återförenades som vuxna och uppvisade stora likheter.

Varje Jim hade till exempel varit gift två gånger – deras första fruar hade hetat Linda deras andra fruarna Betty. En Jim hade döpt sin son ”James Allan” och den andra Jim hade döpt sin son ”James Alan.” De hade båda arbetat som poliser, rökte cigaretter av samma märke och hade träslöjd som hobby.

William och Jorge har flera skillnader. Jorge är en drömmare och drivs av sin rastlöshet. I grunden är han en optimist som tror att ” om du ger ditt bästa till världen, då kommer världen att belöna dig med det bästa. ”

William är däremot svartsynt. ”Ingenting i livet är lätt”, är hans motto.

Professor Nancy Segal säger att bröderna har gett henne en ny insikt.

”Jag har verkligen fått en ökad förståelse för hur hur mycket miljön påverkas oss”, säger hon till New York Times.

Be the first to comment on "Förväxlade tvillingar återförenade"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*