Gravid med tvillingar – 10 praktiska tips

gravid med tvillingarFoto: Shutterstock

Är du gravid med tvillingar? Grattis! Bara en av 80 graviditeter ger tvillingar. Samtidigt står du inför dubbla utmaningar. Här får du 10 tips. 

1. Ta hand om din hälsa

gravid med tvillingar

Foto: Bettina Neuenfield/Flickr

Alla som blir gravida får ett kraftigt påslag av det graviditetsbevarande hCG-hormonet. Hormonet orsakar ofta illamående och trötthet. När du är gravid med tvillingar blir nivåerna ännu högre.
Räkna dessutom med en viktuppgång på mellan 16 och 20 kilo. Den som är gravid med tvillingar blir ofta sjukskriven tidigt i graviditeten. Använd den möjligheten.

2. Läs på om tvillingtyper

gravid med tvillingar

När du är gravid med tvillingar är det mest sannolikt att du bär på tvåäggstvillingar. Om du bär på enäggstvillingar är risken för komplikationer något högre. Fast du behöver inte oroa dig. Den som är gravid med tvillingar blir kallad till täta kontroller. Du kan lita på att mödravården vakar över ditt tillstånd.

 3. Räkna med tidig förlossning

gravid med tvillingar

Foto: George Ruiz/Flickr

Den som är gravid med tvillingar blir tung. Det ökade trycket på  livmodertappen gör att tvillingar föds i förtid, normalt runt vecka 36. Innan dess bör du ha packat resväskan. Den som föder tvillingar måste stanna längre på BB. För tidigt födda barn kräver mer övervakning.

4. Läs på kejsarsnitt

gravid med tvillingar

Runt hälften av alla svenska tvillingar föds med kejsarsnitt. Skälen varierar. Den som är gravid med tvillingar kan uppleva den kommande förlossningen som skrämmande. Det kan också finnas medicinska skäl för kejsarsnitt. Ibland måste tvillingarna plockas ut i förtid.

5. Flaska kan vara enklare

gravid med tvillingar - dubbelamning

Vissa tycker det är toppen att amma en tvilling i taget, andra att det tar all tid och kraft. Dubbelamning kan fungera men är svårt. Tricket är att använda kuddar, det finns särskilda kuddar för just dubbelamning. Känn ingen skuld över att flaskmata tvillingarna. Att amma barn ger givetvis närhet, men knappast några hälsovinster i övrigt. Dessutom får pappan en chans att bli mer delaktig.

6. Utnyttja föräldraförsäkringen

gravid med tvillingar - föräldraledighet

Den som är gravid med tvillingar bör planera föräldraledigheten noggrant. Tvillingföräldrar har rätt till ytterligare 180 dagar med föräldrapenning. Båda föräldrarna kan alltså vara hemma tillsammans det första halvåret.

7. Synka tvillingarna

gravid med tvillingar

Foto: Shutterstock

Försök få tvillingarna att äta och och sova samtidigt. När tvillingarna sover får du en chans till återhämtning. Du behöver all vila du kan få.

8. Vila upp dig på jobbet

gravid med tvillingar

Foto: K Iacovides/Flickr

Du behöver inte vara hemma längre tid bara för att du har tvillingar. Tvillingar kan vara lätta att skola in på dagis, de får trygghet från varandra (även om varje inskolning är högst individuell). Alla tvillingföräldrar njuter inte heller av föräldraledigheten, en del hinner inte ens komma utanför dörren. Känn ingen skuld över att låta tvillingarna börja lite tidigare än planerat på förskolan.

9. Vårda relationen

18684750131_a0872ee53b_m (1)

Att avlasta varandra är lika viktigt som att hitta tid för att vårda relationen. Tvillingföräldrar har det lite tuffare än andra, statistiken visar att de separerar oftare.

10. Blicka framåt

 

4045176015_ded0324276_z-2

Den som är gravid med tvillingar gör klokt i att lära sig att blicka framåt. Bara tvillingföräldrar vet hur tufft livet kan vara under de första åren. Många tvillingföräldrar tycker att tillvaron blir betydligt enklare efter att tvillingarna blivit fyra-fem år gamla. Glöm aldrig: bara tvillingföräldrar får veta att tvillingar verkligen ger dubbel glädje.

Vill du få tvillingnyheter i ditt flöde? Gilla Dubbla Nyheter på Facebook.