Nytt tvillingrekord i USA

Tvåäggstvillingar - generna påvkerarDen som bär på båda generna har störst chans att få tvåäggstvillingar.

Förra året föddes 135 000 tvillingar i USA, av totalt 4 miljoner nyfödda. Aldrig tidigare har andelen tvillingfödslar varit lika hög. Men experterna hittar ljuspunkter i statistiken.

Myndigheterna har länge varit bekymrade över den tvillingboom som råder världen över. Varje tvillinggraviditet leder till ökade risker. Men i USA, liksom i Sverige, slår andelen tvillingfödslar ändå nya rekord.

Förklaringen är att mammorna väntar med att bli gravida.  Amerikanskan är numera 26.3 år i genomsnitt när hon föder sitt första barn, i Sverige är hon 29 år. Högre ålder innebär ökad sannolikhet för tvillinggraviditet. Samtidigt minskar möjligheten att bli gravid överhuvudtaget. IVF-behandlingar har därför blivit allt vanligare. Om fler än ett embryo planteras in i kvinnan ökar sannolikheten för en tvillingfödsel.

Strängare regler

De amerikanska myndigheterna har dock infört strängare regler för IVF. År 2009 födde en kvinna i Kalifornien åttlingar, efter att läkaren planterat in tolv embryon, vilket utlöste en kritikstorm mot IVF-klinikerna. De nya riktlinjerna har gett resultat. Den senaste statistiken visar att andelen trillingar och fyrlingar minskar kraftigt.

Allt ovanligare.

Allt ovanligare.

-Det som förr ledde till en trillingfödsel är numera en tvillingfödsel, säger Michelle Osterman, en av de ansvariga för den nya förlossningsstatistiken till nyhetsbyrån AP.

Tvillingrekord även i Sverige

Förra året var 1 av 29 av alla nyfödda i USA tvilling. År 1980 var 1 av 53 av alla nyfödda tvilling. I Sverige slogs också tvillingrekord förra året. Då föddes 3 311 tvillingar.

Vill du ha tvillingnyheter i ditt flöde? Följ Dubbla Nyheter på Facebook.