Rekord för tvillingar i Sverige

tvåäggstvillingar

Förra året föddes 3 311 tvillingar i Sverige, enligt SCB. Det är fler än någonsin. Socialstyrelsens ändrade regler för IVF har inte minskat tvillingfödslarna.

Antalet tvillingfödslar har ökat dramatiskt de senaste decennierna. Skälet är IVF, provrörsbefruktning. I USA kallas fenomenet för en tvillingepidemi.

För att öka chanserna för en graviditet har två eller flera befruktade ägg förts in livmodern. Då är sannolikheten för tvillingar mellan 25 och 30 procent.

Gravid med tvillingar - så ökar sannolikheten

IVF – det mogna ägget injiceras med en spermie

IVF tvillingar: Läkare varnar för CP-skador

Socialstyrelsen införde nya riktlinjer under 2003, bara ett ägg åt gången skulle framöver få planteras in. Läkare hade även varnat för att tvillinggraviditeter medför en ökad risk för CP-skador. Kritikerna invände att risken inte är särskilt stor. Vid en graviditet med bara ett foster är risken för CP-skador ungefär två på tusen, vid en tvillinggraviditet är risken ungefär sju på tusen.

Riktlinjerna gav resultat till en början. Under en fertilitetskonferens år 2008 kunde svenska forskare presentera siffror som visade att tvillingfödslarna efter provrörsbefruktning hade minskat. Men sedan dess har antalet fått ett nytt uppsving, och förra året blev det rekord för tvillingar födda i Sverige.

Även i USA har nya regler införts för att begränsa antalet IVF tvillingar, liksom i Storbritannien. I Storbritannien är numera sannolikheten för en tvillingfödsel 1 på 64, mot det normala 1 på 80.

Den största risken för en tvillinggraviditet är för tidig födsel. För modern är risken att hon drabbas av högt blodtryck, preeklampsi. Det allvarliga tillståndet TTS, tvillingtransfusionssyndrom, drabbar bara enäggstvillingar, aldrig IVF tvillingar som alltid är tvåäggstvillingar.

Här är antalet levande födda tvillingar (även trillingar och fyrlingar är inräknade men de är ytterst få) i Sverige enligt Socialstyrelsens statistik.  Siffran för 2014 kommer från SCB.

1974: 1839

1984: 1857

1994: 3024

2004: 2798

2014: 3311

Be the first to comment on "Rekord för tvillingar i Sverige"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*