Siamesiska tvillingar delade

siamesiska tvillingar deladeFoto: Mateus André

Maria Clara och Maria Eduarda, fem månader gamla, är inte längre siamesiska tvillingar.
Läkarna lyckades operera isär dem.
– Nu räknar vi dagarna för att få åka hem, berättar pappa Caique Santana i en intervju. 

Dubbla Nyheter har tidigare berättat om de siamesiska tvillingarna Maria Clara och Maria Eduarda i Brasilien. De hade sammanvuxen buk och gemensam lever, vilket gjorde en operation möjlig. Ett team på femton läkare – hjärtläkare, ortopeder, narkosläkare och plastikkirurger – deltog under den avancerade operationen.

siamesiska tvillingar före operation

Maria Eduarda och Maria Clara före operationen. Foto: Mateus André

Efter delningen vårdades flickorna under två veckor på intensiven. Kirurgen Zacharias Calil berättar att tvillingarna hämtat sig snabbt och nu befinner sig på en vanlig vårdavdelning.
– Jag är övertygad om att de snart kan åka hem, säger han.

Fotografen Mateus André, som fotograferade de siamesiska tvillingarna inför operationen, har återvänt till sjukhuset och tagit nya bilder.
– Läkarna har gjort ett fantastiskt jobb. Tvillingarnas kroppar är nu delade men de är fortfarande förenade som systrar, skriver han på sin sajt. 

Risken för siamesiska tvillingarna är 1 på 200 000. Ungefär en tredjedel av de siamesiska tvillingarna är sammanvuxna på samma sätt som Maria Eduarda och Maria Clara. Då är oddsen goda för att operationen ska lyckas.

siamesiska tvillingar delade

Mamma Denise Borges och pappa Caíque Santana väntar nu på att få åka hem till staden Salvador i Brasilien. Foto: Mateus André

Vill du veta mer om tvillingar? Gilla Dubbla Nyheter på Facebook.