TTS tvillingar kunde räddas med laser

Tvillingtransfusionssyndrom

Karen Gregory, 25, fick veta att hennes TTS tvillingar mådde allt sämre i livmodern. Läkarna gav henne ett ultimatum:
”Om vi opererar har dina tvillingar 30 procents chans att överleva, annars dör båda.”

Ultraljudet i 20:e veckan visade Karen Gregorys tvillingar, Josh och Leo, mådde allt sämre. De hade drabbats av TTS – tvillingtransfusionssyndrom – ett allvarligt tillstånd som bara drabbar enäggstvillingar. Fostret får då olika mängder blod och näring från den gemensamma moderkakan. Den tvilling som får för lite blod hämmas i tillväxten, den som får för mycket kan drabbas av hjärtproblem.

Detta var precis vad som hände tvillingarna Leo och Josh. Läkarna meddelade att Josh började visa tecken på hjärtproblem.

Mamma Karen och pappa Gregory fick tre alternativ: operera med laser, abortera båda fostren eller inte göra någonting. De två sista alternativen skulle innebära slutet för båda tvillingarna.

”Kris och jag ville ge våra barn en chans, det fanns inget annat alternativ”, säger Karen till Daily Mail.

Riskabelt operera TTS tvillingar

Att operera TTS tvillingar med laser är riskfyllt. Karen och pappa Kris fick veta att chansen för överlevnad bara var 30 procent.

Under operationen förs ett tunt instrument, ett så kallat fetoskop, in i livmodern. Med hjälp av fetoskopet identifieras kärlen som sedan ”stängs av” (koaguleras) via en laserstråle. Efter detta töms överskottet av fostervatten ut.

Efter operationen var tillståndet kritiskt för Josh och Leo under sju dygn, därefter hämtade de sig snabbt. I dag är de 18 veckor gamla och fullt friska.

Centrum för fostermedicin (CFM) på Karolinska Universitetssjukhuset är den enda klinik i  Sverige som utför laserbehandling vid TTS tvillingar. Efter laserbehandling överlever bägge fostren i mer än 50% av fallen, och ett foster överlever i mer än 80%, enligt Centrum för fostermedicin.

Överlevnaden för mottagartvillingar är något högre än för givartvillingar, men den neurologiska utvecklingen under de första levnadsåren är lika för tvillingarna. Den hjärtpåverkan som några tvillingar (oftast mottagare) kan utveckla under fostertiden har mycket god prognos på lång sikt.

Den här videon, filmad av läkare i London, visar tvillingar med TTS. Den tvilling som är trängd kämpar för att få mer utrymme.

Be the first to comment on "TTS tvillingar kunde räddas med laser"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*