Tvillingar i släkten – så ökar chansen för ännu fler

tvillingar i släktenHär är släkten som kan räkna med ännu fler tvillingar. Foto: Suraj Singh/Flickr

Har du tvillingar i släkten?
Då ökar chansen för att de ska blir ännu fler.
Forskarna börjar förstå varför.

Den som har tvillingar i släkten undrar ofta varför de är så många. Finns en särskild gen för tvillingar? Forskarna tror det. En del kvinnor är helt enkelt programmerade att släppa ifrån sig flera ägg under ägglossningen. Fenomenet kallas hyperovulation och har studerats särskilt av forskare i Australien.

Med ultraljud kunde forskarna undersöka ett antal tvillingmammors äggstockar. Forskarna jämförde därefter med en grupp mammor som bara hade fött ett barn.  Skillnaden var uppenbar – tvillingmammorna släppte oftare ifrån sig två ägg.

En tvillingmamma har alltså en ökad chans – eller risk –  att bli gravid med tvillingar flera gånger om. I media har det berättats om flera sådana fall. Ett exempel är ”Edins flickor”, som de tre tvillingparen från Stöde utanför Sundsvall kallas. Eller Rose-Marie Karlsson i Södertälje. Hon födde tre par tvillingar inom sex år. Ingen av mammorna i dessa familjer hade använt sig av IVF – tvillingarna uppstod helt naturligt.
– Egentligen är det inte så konstigt, jag släpper två ägg åt gången, förklarade Rose-Marie Karlsson i Aftonbladet.

Men att föda tvillingar tre gånger i rad är ändå ytterst ovanligt. Den som fött tvillingar en gång har förvisso dubbelt så hög chans att få tvillingar igen. Men sannolikheten för tvillingar är 1 på 80, alltså är sannolikheten för att föda tvillingar ytterligare en gång 1 på 40.

Tvillingar i släkten De australiska forskarna kunde även dra en slutsats om ärftligheten när det finns tvillingar i släkten: ”Allra störst sannolikhet för att bli gravid med tvillingar har en kvinna som har en mamma, syster eller moster som är tvåäggstvilling,” skrev de i en sammanställning.

Män som är tvillingar – eller har många tvillingar i släkten –  har däremot ingen ökad chans. De kan bara föra vidare ärftligheten till sina döttrar. Det är förmodligen därför en myt om ärftligheten har uppstått, att tvillingfödslar ”hoppar över en generation.”

Jakten på genen

Att identifiera genen som styr tvillingfödslar hos människor har visat sig svårt. Bland djur har det varit desto lättare, genen FecB orsakar tvillingfödslar hos får. Forskarna hoppades att den upptäckten även skulle ge svaret för människors ärftlighet för tvillingar. En studie drogs igång men visade sig vara en återvändsgränd.

tvillingar i släkten

Genetikern Ursula Matte bestämde sig för att lösa tvillinggåtan.

Nästa steg blev att undersöka områden där andelen tvillingar är extremt hög. I den brasilianska staden Cândido Godói är exempelvis sannolikheten för tvillingfödslar tio procent, mot normala två procent. En bisarr teori har varit att nazisten och läkaren Joseph Mengele på något sätt var inblandad. Han var besatt av tvillingar och gömde sig i Brasilien efter förintelsen.

Genetikern Ursulu Matte, verksam vid universitetet i Porto Allegre i Brasilien, bestämde sig för att lösa tvillinggåtan. Hon begav sig till Cândido Godói med ett team på 20 forskare. Ursula Matte kunde avfärda teorin om Joseph Mengele. Forskarteamet började i stället analysera dricksvattnet, men inga oväntade ämnen kunde hittas.

Den genetiska analysen av kvinnorna gav desto mer. Forskarna kunde slå fast att P72, en variant av genen P53, bidrog till den höga andelen tvillingar i Cândido Godói. Exakt hur stor betydelse den genen har för tvillingfödslar är fortfarande osäkert. Men klart är att den som har tvillingar i släkten kan räkna med att det kommer fler.

Fotnot: Tvillingar i släkten innebär bara en ökad chans för tvåäggstvilllingar, enäggstvillingar uppstår av slumpen.

Gillar du tvillingar? Gilla oss på Facebook.