Tvillingar på film – så gick det sen

tvillingar på film

Två blev miljardärer, två försökte bli popstjärnor, två satte sig på skolbänken.
Så här gick det för tvillingarna som blev berömda skådespelare. 

 

1. Lisa och Louise Burns, f 1968

tvillingar på film

”Come and play with us, Danny.” Lisa och Louise Burns spelade filmhistoriens läskigaste tvillingar.
I filmen the Shining hette de The Grady twins. Numera kallar de sig ”The Shining twins” och har ett gemensamt Facebook-konto.
Louise utbildade sig till mikrobiolog och Lisa har läst litteratur på universitetet. Några fler filmroller fick de aldrig, men de gillar fortfarande att titta på skräckfilmer enligt en radiointervju.

 

2. James och Oliver Phelps, f 1986


De var 14 år gamla när de fick rollerna som tvillingarna Weasley, storebröder till Harry Potters bäste vän Ron. Inför inspelningarna av de sista filmerna drömde bröderna om nya roller på var sitt håll.
– Vi skulle gärna göra film var för sig eftersom vi är två olika personer. Men samtidigt kan vi ju spela bröder, speciellt tvillingbröder, sa James Phelps i en intervju med TT Spektra år 2009.
Sedan dess har de gett mängder av intervjuer om Harry Potter-filmerna. I filmväg har det bara blivit några biroller.

2. Daisy och Violet Hilton, f 1908

siamesiska tvillingarna Daisy och Violet Hilton

De siamesiska tvillingarna Daisy och Violet var stjärnor i USA under 1920-talet. De turnerade som vaudeville-artister och medverkade i en rad filmer. Mest kända är de för sin roll i filmen Freaks (1932) regisserad av Tod Browning som tidigare hade gjort succé med filmen Dracula.
Den burleska cirkusen tappade dock sin publik under 1940-talet. Daisy och Violet Hilton fick svårt att försörja sig, men fick till slut jobb i en livsmedelsbutik och avled 61 år gamla i Hongkong-influensan.

4. Mary-Kate och Ashley Olsen, f 1986

tvillingar på film

Fick sina genombrott i TV-serien Huset fullt, bara nio månader gamla. Medverkande därefter i en rad tv-serier och filmer.
Har numera lämnat skådespelandet bakom sig för att driva företaget Dualstar. Företaget säljer produkter i tvillingarnas namn och omsätter två miljarder dollar om året. Mary-Kate och Ashley är i dag världens rikaste tvillingar.

Mary-Kate och Ashley delade på rollen som Michelle i Huset fullt.

5. Erika och Hanna Midfjäll, f 1990

poster-jag-saknar-dig_162193063

– Vi vill inte bli som tvillingarna Olsen som bara gör tvillingroller, förklarade Erika och Hanna Midfjäll efter succén med filmen ”Jag saknar dig”. Filmen handlar om tvillingsystrar som förlorar varandra, den ena dör i en olycka.
Efter premiären flyttade Hanna till Uppsala för att plugga retorik och litteratur.  Erika fortsatte sitt jobb som driftoperatör på LKAB i hemstaden Kiruna.

6. Dylan och Cole Sprouse, f 1992

Foto: Sprouse twins/Twitter

Foto: Sprouse twins/Twitter

Blev kända för sin egen serie på Disney Channel, Zack och Codys ljuva hotelliv. Fick det stora genombrottet som sjuåringar i filmen Big Daddy med Adam Sandler.
År 2011 bestämde de sig för att hoppa av filmkarriären och börja på New York University. De tog examen i maj 2015. Cole Sprouse skrev då på Twitter: ”Vi är de enda barnstjärnorna som inte började knarka.”

 

7. Camilla och Rebecca Rosso, f 1994

De brittiska tvillingarna blev också kända för sina roller i Zack och Codys ljuva hotelliv. Har även medverkat i Legally Blondes som Annabelle och Isabelle Woods. Bildade förra året tjejgruppen The Rosso Sisters tillsammans med ytterligare två systrar i familjen, Georgina och Lola. Gruppen fick skivkontrakt men meddelade kort därefter på Facebook att bandet hade lagts ner. Skälet var att deras mamma hade avlidit i cancer.

 

8. Charlie och Max Carver, f 1988

Mest kända för sina roller som tvillingarna Scavo i TV-serien Desperate Housewives. Båda är fortfarande verksamma som skådespelare och har fått nya tvillingroller, senast som varulvar i TV-serien Teen Wolf och som tvillingbröder i The Leftovers.

Vill du veta mer om tvillingar? Följ oss på Facebook.