Tvillingar på motsatta sidor

tvillingar på motsatta sidor

Tvillingarna Jack Yufe och Oskar Stohr fick motsatta uppväxter – den ena blev nazist, den andre växte upp i en judisk familj. Ändå hade de många likheter. 
Nu har båda gått ur tiden. 

Jack och Oskar föddes 1933 på Trinidad. Efter bara ett halvår bestämde sig föräldrarna för att skiljas. Jack bodde kvar hos sin pappa, som var av judisk härkomst, på Trinidad. Mamman, som var katolik, tog med sig Oskar och flyttade till Tyskland. Där fick Oskar börja i en katolsk skola och han gick även med i Hitlerjugend,  den nazistiska ungdomsrörelsen.
Jack flyttade i ungdomen till Israel, där han tog värvning i den israeliska armén.

Drömde om att döda varandra

Tvillingarna var medvetna om varandras uppväxter och att de hamnat på motsatta sidor. Båda plågades av mardrömmar om hur de dödade varandra i strid. Oskar drömde att han dödade sin tvillingbror i en luftstrid, Jack att han dödade Oskar med en bajonett.

Åtta år efter krigsslutet bestämde de sig för att träffas. Tvillingarna var då 21 år gamla och möttes i Berlin. Men det blev inget kärt återseende, stämningen var iskall.
-Vi betraktade varandra som fiender och såg på varandra med misstänksamhet, berättade Jack Yufe efter mötet.

De umgicks under några dagar och tog bland annat en båttur längs Rhen-floden. På båten gjorde Jack  ett försök att få närmare kontakt med Oskar.
– Det gick inte. Han var bara otrevlig och täckte sina ögon med handen, berättade Jack efteråt.

Efter sex dagar skildes tvillingarna åt med ett kyligt handslag. Det skulle ta 25 år innan de träffades igen. Då hade tvillingforskaren Nancy Segal fått höra talas om deras öden och bestämde sig för att sammanföra tvillingarna på nytt. Den här gången skulle tvillingarna träffas i USA, där Jack numera bodde. Mötet på flygplatsen fick båda att häpna. De var klädda likadant; vita sportjackor, skjorta och likadana glasögon.
– Varför är du klädd likadant som jag? frågade Oskar. Jack ville fråga samma sak.

Märkliga likheter

Nancy Segal intervjuade tvillingarna och hittade en rad märkliga likheter. Som att de alltid spolade innan de använde toaletten, att de alltid läste sista sidorna i en bok först, att de bar gummiband runt handlederna. Jack och Oskar lyckades den här gången komma närmare varandra och fortsatte att hålla kontakten. Men de kunde aldrig prata med varandra om kriget utan att bli upprörda.
-Deras relation bestod av hat-kärlek, berättade Jacks fru.

När Oskar Stohr dog i cancer 1997 kom Jack aldrig till begravningen. Han var rädd för att röra upp känslorna hos de sörjande med sitt identiska utseende. Jack Yufe avled själv i cancer i november 2015.