Se tvillingarna återförenas

tvillingarna återförenasFoto: BBC

Här är filmen som visar tvillingarna återförenas efter 70 år.
George och Lucian adopterades bort direkt efter andra världskriget.
–I mitt hjärta visste jag hela tiden att jag hade en tvillingbror, säger George Skrzynecky.

Deras mamma,  Elisabeth Janowska, var polsk katolik och deporterades till ett tyskt arbetsläger under andra världskriget. I ruinerna efter kriget träffade hon en amerikansk soldat. Hon blev gravid och födde George och Lucian. Men snart därefter blev hon svårt sjuk, pappan till tvillingarna var försvunnen och hon klarade inte att ensam ta hand om barnen. Tvillingarna adopterades bort till olika familjer i Polen.

tvillingarna åteförenas

Mamman Elisabeth Janowska blev svårt sjuk.

Under hela uppväxten var Lucian Poznanski ovetande om att han var adopterad. Först när han skulle rycka in i lumpen avslöjade fostermamman sin hemlighet.
–Jag blev helt förkrossad, berättar Lucian i BBC-dokumentären.

Ledtrådarna var för få

Även brodern George Skrzynecky hade fått veta av sina fosterföräldrar att han var adopterad.  Hans fosterföräldrar berättade dessutom att det fanns en tvillingbror. George letade förgäves efter sin bror under 1960-talet, men ledtrådarna var för få, han gav upp och emigrerade till USA. I Polen fortsatte Lucian att leta på sitt håll. Genom Röda Korsets sektion för återföreningar fick Lucian till sluta napp i USA. När Lucian hörde av sig brast det för George.
-Jag kunde inte sluta gråta, jag bara grät och grät, berättar George i dokumentären.

Återföreningen i Polen blir gripande och filmas av BBC. George faller i tårar över all tid som passerat, men han väljer ändå att blicka framåt.
–Kriget ledde till så mycket hemskt, vi kan inte förändra något av historien. Nu ska vi istället fira att vi äntligen har träffats.