Tvillingarna hyllas för könsbyte

Nicole och Jonas, 18, är unika som enäggstvillingar – de har olika kön.
Efter en lång kamp har Nicole fått göra sitt efterlängtade könsbyte.  
– Jag är helt säker på att jag gjort rätt, säger hon till ABC News. 

De föddes som tvillingbröder i USA. Föräldrarna var lyckliga, särskilt pappa Wayne. Han drömde om allt han skulle göra med sina söner; spela basket och fotboll, köpa dem var sitt gevär och ge sig ut på rådjursjakt. Men det blev inte riktigt som han tänkt sig. Den ena sonen tyckte mest om att leka med dockor och ville bära klänning.

Tvillingarna hyllade för könsbyte

Wyatt bytte namn till Nicole som åttaåring.

Pappa Wayne blev allt mer bekymrad. Vändpunkten kom när han såg hur sonen sken upp av att gå omkring i klänning.
– Jag blev tvungen att fråga mig själv varför jag var så rädd och vad som var viktigast: min rädsla eller min kärlek till min barn, säger pappa Wayne till ABC News.

För mamma Kelly var det enklare. Hon hade inga problem med att den ena sonen ville vara flicka. Vad omgivningen ansåg spelade ingen roll.
– Jag gjorde det tydligt att hon fick vara den hon ville, att hon kunde känna sig trygg tillsammans med mig, berättar mamma Kelly för ABC News.

Bytte namn i lågstadiet

Som åttaåring bestämde sig sonen Wyatt för att byta namn till Nicole. Föräldrarna stöttade henne fullt ut, men i skolan blev det problem. De andra barnen retade henne och sa att hon var konstig.
– Jag grät på bussen hem från skolan, men mina föräldrar sa att jag inte skulle bry mig om dem, att det viktigaste var att jag var ärlig mot mig själv, berättar Nicole.
Tvillingbrodern Jonas försvarade henne i skolan, ibland med hjälp av nävarna. Han kände sig tvungen att ta det ansvaret.
– Pappa hade sagt åt mig att försvara henne, och jag fick använda vilka medel jag ville, berättar Jonas.

Stämde skolan

Familjen tyckte inte heller att de fick något stöd av skolan, tvärtom. Nicole förbjöds att använda flickornas omklädningsrum, trots att hon bytt om med de andra flickorna under flera år.  Då vände sig föräldrarna till domstolen. Efter en uppmärksammad rättegång vann Nicole mot skolan. Domstolen ansåg att skolan hade diskriminerat henne och dömdes att betala ett skadestånd på 75 000 dollar. Mängder av artiklar skrevs, domen sågs som en seger för alla transsexuella barn i USA. En av journalisterna, Amy Ellis Nutt, bestämde sig för att skriva en bok om Nicoles kamp. Boken ”Becoming Nicole” släpps i dagarna.
– Jag hoppas att läsarna inser att det inte är ett fruktansvärt öde att få ett barn som är fött med fel kön, säger Amy Ellis Nutt till Huffington Post.

Att enäggstvillingarna skiljer sig åt fascinerar även forskarna. Trots att tvillingarna har samma DNA kan de ändå gå olika vägar i livet.
– Förklaringen är att gener kan slås på och av, därför kan enäggstvillingar bli olika varandra, säger läkaren Richard Besser till ABC News.

Vill du ha tvillingnyheter i ditt flöde? Gilla Dubbla Nyheter på Facebook.