Tvillingarna Jim fick psykologerna att häpna

Tvillingarna JimTvillingarna Jim var så lika varandra att forskarna häpnade. Bara frisyrerna skilde dem åt.

ÅTERBLICK.  – Våra likheter är skrämmande, sa Jim Lewis efter att ha återförenats med sin tvillingbror Jim Springer.
Deras fruar hette likadant, liksom deras söner.
Listan skulle bli längre än forskarna vågat drömma om. 

Den 15-åriga flickan var desperat. Hon hade precis lyckats ta sig till USA, sommaren 1939, och var gravid med tvillingar. På ett sjukhus i Ohio födde hon två pojkar. De adopterades bort till olika familjer, tre veckor efter födseln. Att deras nya pojke var tvilling fick familjerna veta, men också att brodern hade dött vid födseln.
Mamman till den ena pojken, Jim Springer, trodde på den lögnen. När sonen Jim var 16 månader gammal, besökte hon domstolen för att registrera namnet. Hon hörde då en av tjänstemännen säga till sin kollega: ”Jaha, de döpte även honom till Jim”.
Mamman insåg att sonens tvillingbror inte alls var död.

Tvillingarna Jim

Tvillingarna Jim när de precis lärt känna varandra. Nu fyller de 75 år och håller fortfarande kontakten.

– Jag oroade mig över hur han mådde, om han hade fått ett hem, berättade hon i en intervju för lokaltidningen i februari 1979.
Flera gånger under uppväxten har hon uppmanat sonen att leta rätt på sin tvillingbror. Intresset hos sonen var svalt. Först vid 39 års ålder tog han tag i saken.
– Jag vet inte varför, det var som att tiden var mogen, berättade Jim Springer för lokaltidningen efter återföreningen.
Både tv och tidningar ställde sig på kö för att intervjua Jim och Jim.
Psykologen Thomas Bouchard, vid universitetet i Minnesota, läste en av artiklarna. Han ville genast träffa bröderna.
– Det här måste vara det bästa fallet med återförenade enäggstvillingar. Nu kan vi studera dem direkt efter återföreningen. Den här chansen uppstår bara en gång, förklarade Thomas Bouchard i en intervju.

Tvillingarna Jim

Boken som beskriver hur tvillingstudien gick till.

Likheterna skulle överraska både honom och bröderna. Båda hade varit gifta med en kvinna med namnet Linda. Sedan gift om sig med en Betty. De döpte sina förstfödda söner till namnen James Alan och James Allan.
Jim och Jim var dessutom båda nagelbitare, led av migrän och rökte cigaretter av märket Salem. De hade läst juridik och arbetat för den lokala polisen. De hade möbelsnickeri som sin hobby och utövade den i sina respektive garage.
I skolan var matematik deras favoritämne, att stava tyckte de var besvärligt. De ägde båda en svart Chevrolet och med den åkte de varje sommar till samma strand i S:t Petersburg, Florida.

Fler tvillingpar hörde av sig

Psykologen Thomas Bouchard berättade i en intervju om hur han häpnat över likheterna.
– Om någon annan presenterat det här materialet för mig, då hade jag inte trott på det.
Men allt var sant och ännu fler artiklar publicerades om bröderna Jim. Nu fick Thomas Bouchard kontakt med ytterligare tvillingpar som återförenats i vuxen ålder. Totalt kunde han studera 60 återförenade enäggstvillingar.
För de andra tvillingparen var likheterna inte lika slående, många av likheterna mellan bröderna Jim var bara slump. Men Thomas Bouchard kunde ändå slå fast i sin studie att hälften av våra egenskaper är nedärvda, hälften beror på miljön. Thomas Bouchards studie är än i dag en av de viktigaste milstolparna inom tvillingforskningen.
Tvillingarna Jim fyller 75 i år. De håller fortfarande kontakten med varandra.

Be the first to comment on "Tvillingarna Jim fick psykologerna att häpna"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*