Tvillingen Link väger bara 510 gram

tvillingen Link

Tvillingen Link greppar efter sin mammas finger inne i kuvösen.
Kvar i mammans mage finns tvillingbrodern Logan.
Precis som läkarna planerat.

-Det känns helt overkligt att vara både nyförlöst och gravid, säger mamma Holli Gorveatt till den lokala tv-stationen Komonews i Seattle, USA.
Link föddes i vecka 23 och vägde bara 510 gram.  Nu försöker han växa till sig i en kuvös. Därinne är det varmt och fuktigt för att han ska kunna behålla värme och vätska. Miljön ska vara så lik den skyddande livmodern som möjligt. Belysningen i rummet och ljudnivån är dämpad. Mamma Holli får bara röra vid sonen inne kuvösen.
-Det känns fantastiskt att få hålla hans lilla hand. Han har det rätt kämpigt därinne, säger hon.

Läkarna tror att Link kommer att klara sig. Drygt hälften av alla barn som föds i vecka 23 överlever.
Men när mamma Holli kom in till sjukhuset var läget allvarligt för båda tvillingarna i hennes mage. Läkarna ställde diagnosen tvillingtransfusionssyndrom. Den ena tvillingen fick för mycket blod och näring, den andra för lite. Tillståndet uppstår bara för enäggstvillingar som delar moderkaka. Om inget görs riskerar båda tvillingarna att dö.
Läkarna beslutade sig snabbt för att operera med laser och täppa till några av de kritiska blodkärlen. Operationen lyckades men ytterligare en komplikation tillstötte: Link var på väg ut.

Har fått mer utrymme

Under en dramatisk förlossning föddes Link. Läkaren Martin Walker lyckades stänga till livmodern för att tvillingbrodern Logan skulle stanna kvar.

Tvillingarna Link och Logan kan slå världsrekordet.

Föräldrarna siktar på världsrekord. Tvillingarna Link och Logan beräknas födas med fyra månaders mellanrum.


-Barn som föds så tidigt är extremt sköra. Att få växa klart inne i livmodern är ytterst viktigt, säger Martin Walker.
Mamma Holli känner att Logan nu mår mycket bättre.
-Han sparkar och rör sig, tidigare var han helt fast, säger hon till Komonews.
Link föddes den 19 september, Logan beräknas till slutet av januari. Då kommer föräldrarna att kontakta Guiness Rekordbok. Inga tvillingar har tidigare fötts med så långt mellanrum. 

Uppdatering: Tvillingen Logan ville också ut. Han föddes bara 18 dagar efter Link. Något världsrekord blev det alltså inte.

Vill du har tvillingnyheter i ditt flöde? Följ Dubbla Nyheter på Facebook.