Tvillingexperiment i rymden

tvillingexperimentFoto: Nasa

Hur mycket stryk tar kroppen uppe i rymden? Tvillingarna Mark och Scott Kelly, 51, ska besvara den frågan.
Om experimentet lyckas kan en bemannad rymdfärja skickas till Mars.

Tvillingarna Mark och Scott Kelly befinner sig bara 40 mil från varandra, på ungefär samma avstånd som mellan Stockholm och Göteborg. Men de kommer inte att träffas förrän i mars nästa år. Då återvänder Scott Kelly till jorden från rymdstationen ISS, där han varit sedan i mars i år.

tvillingexperiment

En av Scott Kellys bilder på jorden. Foto: Twitter

Ett helt år ska Scott Kelly fördriva tiden på rymdstationen. Via Twitter skickar han bilder på hur jorden ser ut från rymden.

Brodern Mark, som är kvar på jorden, svarar med att mejla bilder på hur han äter frukost med bacon och ägg.
– Hans frukost gör mig lite avundsjuk, men det är ändå ett privilegium att få vara här uppe, sa Scott Kelly när han i veckan, via länk, deltog i en presskonferens.
Maten på rymdstationen är inte känd för att vara en höjdare. Rymdmaten måste vara kladdig för att kunna fastna på gaffeln, smaklökarna blir dessutom avtrubbade i rymden.

Tvillingarnas dröm blev uppfylld

Att kroppen tar skada av det tyngdlösa tillståndet är förstås allvarligare. Benskörhet och permanenta synskador är några av biverkningarna. Hjärtat och immunförsvaret påverkas också negativt, för att inte tala om balanssinnet. Just därför är enäggstvillingarna Mark och Scott perfekta för experimentet. De har samma DNA och har levt identiska liv. Forskarna vill ta reda på hur kroppen klarar påfrestningarna under en längre tid i rymden. Målet är att skicka en bemannad rymdfärja till till Mars. Den färden beräknas ta 14 månader, tur och retur. Men varken Mark eller Scott  räknar med att få åka till den röda planeten. Tvillingarnas dröm är redan uppfylld, båda blev astronauter.

tvillingexperiment

Inställda på att bli astronauter. Foto: Nasa

Redan som femåringar började de fantisera rymden. Den första månlandningen hade lyckats och fick enorm uppmärksamhet. Intresset höll i sig under hela skoltiden.  Mark och Scott har alltid velat samma saker, de klädde sig likadant fram till att de började i första klass.
– Vi gjorde allt tillsammans. Vi brukade till och med råka i trubbel tillsammans, berättade Mark Kelly i en intervju med Time.

Efter att ha utbildat sig till stridspiloter sökte båda till NASA och blev antagna. Men de har aldrig varit uppe i rymden tillsammans. Scott har vägrat.
– Tänk om vi båda dör i en olycka. Det skulle fruktansvärt för våra barn, att förlora sina pappor och farbröder samtidigt, sa Scott Kelly till Time.

Vill du veta mer om tvillingar? Följ Dubbla Nyheter på Facebook.