Tvillingarnas utseende leder fel

Tvillingarnas utseende kan leda fel.Tvilllingmamman Sue Sukkel grät av lättnad när hon fick veta att tvillingdöttrarna är identiska.

Många tvillingar har en felaktig uppfattning att de är enäggs eller tvåäggstvillingar.
Att gå efter tvillingarnas utseende är ett vanligt misstag.
”Enäggstvillingar behöver inte se likadana ut”, säger doktor Jeff Craig vid det australiska tvillingregistret till nyhetskanalen SBS.

Tvillingmamman Sue Sukkel fick veta av läkarna att hennes döttrar Abbie och Lilly var tvåäggstvillingar, men ett DNA-test avslöjade att de är i själva verket är enäggstvillingar.

”Jag blev så tagen av beskedet att jag började gråta, plötsligt föll alla bitar på plats”, berättar hon i ett filmklipp för SBS.

Att ta reda på om tvillingar är identiska kan vara livsavgörande.

”Om en av två identiska tvillingar utvecklar en sjukdom måste även tvillingsyskonet undersökas. I vissa fall kan det handla om liv eller död, säger professor Jeff Craig vid det australiska tvillingregistret.

Han har genomfört en undersökning som visade att många föräldrar har en felaktig uppfattning om deras barn är enäggs eller tvåäggstvillingar. Många föräldrar hade gått efter tvillingarnas utseende.

Moderkakan kan i många fall avslöja om tvillingarna är enäggs eller tvåäggs. Tvillingar som delar moderkaka är alltid enäggstvillingar. Samtidigt har en tredjedel av enäggstvillingarna varsin moderkaka.

Be the first to comment on "Tvillingarnas utseende leder fel"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*