Yahoo:s vd gravid med tvillingar – fortsätter jobba

Marissa Mayer, Yahoo, är gravid med tvillingar.- Framtiden är ljus både för Yahoo och min familj, meddelar Marissa Meyer på sin blogg efter att beskedet hon bär på tvillingar. Foto: Leandro Agrò/Flickr

Marissa Meyer, vd för IT-jätten Yahoo, meddelar att hon är gravid med enäggstvillingar.
Och att hon fortsätter jobba.
”Jag tänker vara ledig så lite som möjligt,” skriver hon på sin blogg.

Marissa Mayer, 40, sliter hårt med att vända utvecklingen för Yahoo. När hon födde sitt första barn tog hon bara ledigt två veckor och anklagades för att inte ta sitt moderskap på allvar. Men Kathleen Gerson, professor i sociologi vid New Yorks universitet, gick ut till hennes försvar.

Marissa Meyer säker på enäggstvillingar

Marissa Meyer, säker på att hon bär på enäggstvilllingar.

”Hon förmedlar bilden av någon som är fullt kapabel att kombinera sitt personliga liv med karriären. Det är ett budskap som vi bör applådera,” sa professorn.

Inte heller denna gång tänker Marissa Meyer ta ut någon ledighet.
”Jag kommer att vara borta från jobbet så lite tid som möjligt, precis som förra gången. Min graviditet har hittills varit okomplicerad och detta är en unik tid för Yahoo,” skriver hon på sin blogg.
På bloggen meddelar Marissa Meyer även att hon är gravid med enäggstvillingar.
”Beskedet kom som en överraskning, jag har inga tvillingar i släkten, skriver hon.

Ärftligheten kan slumra

Men helt säker kan inte inte vara. Ärftligheten ökar förvisso sannolikheten för tvåäggstvillingar, men anlaget kan slumra under ett par generationer för att därefter poppa upp. En enklare metod är att granska moderkakan. Om tvillingar delar moderkaka handlar det alltid om enäggstvillingar. Men först efter förlossningen är det möjligt att undersöka moderkakan. Ett ultraljud ger bara en indikation – två moderkakor kan vara sammanvävda och uppfattas som en moderkaka.

Om Marissa Meyer bär på enäggstvillingar krävs extra övervakning. Vid var tionde graviditet med enäggstvillingar uppstår tvillingtransfusionssyndrom. Tillståndet är allvarligt och kräver medicinska åtgärder.